Magiska dagar för SysterMalin!

Publicerat: 2012-03-24 Kl: 12:39:06 | I kategori: Min dag


Vilken helt underbar vecka jag har haft! Den har gett mig otroligt mycket. Har funderar, och tror att just dessa dagar har jag gett mig mest rent teoretiskt på hela praktikperioden. Kanske mest under hela utbildningen. Har träffat professionella människor med hög kompetens som visat och lärt mig massor!
Har funderat om (för 5112874724759374 gången under dessa år..haha!) och nu känns något inom operationsvärlden helt rätt och det är nog inom detta område jag helst klart vill specialisera mig till. Så Operationssköterska eller Narkossköterska det är frågan? Sponatant var det mest kul att vara uppe i det hela, i såret i det akuta. Men samtidigt, var narkos med alla läkemedel, parametrar och anestesin med sövningen också rolig... Men det känns i alla fall roligt att jag fick sån "Aha" upplevelse, för det fick jag verkligen - värsta kicken! :)
Så vad har jag sett då?
Ni har ju frågat vad jag gjort under dessa dagar, och med tanke på att majoriteten av er läsare inte är inom sjukhusvärlden, så ska jag förklara lite mer utförligt...fick jag order om :)
Torsdag- Operation: Var på OP sidan, den "sterila" sidan. Gick med två olika sköterskor den dagen, och fick vara med på en hysterektomi (operar bort livmoder. Precis som det låter, och när den väl är ute så undersöker man den genom att skära i den för att sedan läggas i ett burk. Okej, trevligt...),
en höftfraktur (där man använder en grov lång spik och en grov skruv som förs upp genom lårbenshalsen till lårbenshuvudet och "skruvas" fast där är en kort sammanfattning. Man gör detta i sträckt läge tillsammans med instrument likt en verktygslåda..) Det häftiga med denna operation var att man är uppkopplat till en röntgen apparat som lyser igenom höften från olika håll och så ser man på en skärm vad som händer i benet :) Intressant!!
Men höjdpunkten på dagen var helt klart ett kejsarsnitt. Där JAG fick vara med och assistera vid! Jag sjusköterskestudenten-Malin liksom. Det var ju fantastiskt som vanligt att se ett liv komma till världen (har ju även praktiserat på förlossningen, som blev ett närmast gråtkalas för min del...haha!) men denna gång var det annat. Efteråt när vi skulle sy igen snittet så visade förlossningsläkaren/gynekologen mig ALLT som fanns i en människokropp i princip. Jag fick se och känna (!!!!!!!) på de flesta organ.
Helt sjukt när kvinnan bakom skynket är vaken!  Bara lokalbedövad. Men för mig som är så fascinerad var ju detta drömmen!! Sen hjälpte jag till att suturera och så. Hade sånt ENORMT adrenalinpåslag att det var en aning svårt att varva ner... på hela kvällen nästan..!
Sist var jag med på slutet av en mastektomi, men kejsarsnittet tog upp så mycket tid så jag såg bara lite av det.
Svårt att beskriva dagen men gjorde så gott jag kunde!
Efter denna perfekta dag blev det gofika i VÅRSOLEN hemma hos Louise. Min duktiga nyfärdiga sjusköterska och fina vän! Vi satt på hennes terass och njöt av solen, hembakat gott fika och härligt sällskap!



Fredag- Anestesi: Med tanke på att narkossköterskan inte kan lämna operationen (blir ju självklart avlöst för måltider, men man vet aldrig när det kan bli) så blev vi tydligt informerade att äta en ordentlig frukost på morgonen. Okej, inga problem..dom känner nog inte mig :) Favoritmålet på dagen ju!
Nu befann jag mig på den "andra, smutsiga" sidan. Man får naturligtvis inte befinna sig i närheten av den sterila sidan eller vid operatören.
Gick med några olika narkossjuksköterskor. Vi var på Gyn-sidan nästan hela dagen och jag fick även där se och lära mig mycket!! Alla läkemedel, vad man söver med, maskiner och apparater. Det var några snitt även denna dag. En  i "vaket" tillstånd, som torsdagen, där man narkosläkaren lägger ryggbedövning. Ett skynke dras för mamman vid brösten ungefär och där står vi och ger läkemedel och har koll på tillståndet hos patienten.  Medan operatörerna förlöser barnet.
Det andra snittet var ett "sovande", där hon intuberades och sövdes fullständigt. Det var intressant och se hur det gick till. Har sett intubationer men i betydligt mer kritiska lägen på akuten, från olyckor eller plötsligt dåliga patienter. Men nu var ju detta under mer "kontrollerade" former.
Det mest intressanta denna dag var när jag var på en operation på ett spädbarn. Vet inte hur jag ska beskriva den upplevelsen.
Var en ortopedisk operation också denna dag, och då mer av en undersökning i en led kan man säga.
Var även med under en annan operation av ett mycket kritiskt och akut läge. Aningen obehagligt och kunde slutat riktigt illa.
Är otroligt nöjd över denna dag också!
Efter denna kanondag och avslutning på denna underbara vecka, så träffades jag och Petra för middag, Staropramen och Prag-planerade! Såklart en perfekt kväll!!
Blev ett inlägg av det längsta slaget...
Kram!

 

Kommentarer
Postat av: Zara

Världens snyggaste "syrra"!!

Jag är så otroligt impad av att du och alla andra inom samma yrken klarar av detta! Jag svimmar bara av att prata om det ;). Ser jag jag de på tv koolar jag helt ;)...

Du är verkligen på rätt plats!! Kram

2012-03-25 @ 00:36:53
URL: http://zara82.blogg.se/
Postat av: Zara

Världens snyggaste "syrra"!!

Jag är så otroligt impad av att du och alla andra inom samma yrken klarar av detta! Jag svimmar bara av att prata om det ;). Ser jag jag de på tv koolar jag helt ;)...

Du är verkligen på rätt plats!! Kram

2012-03-25 @ 00:38:44
URL: http://zara82.blogg.se/
Postat av: SysterMalin

Men tack snälla Zara! Jag är så intresserad av det, kanske är därför man klarar av det? :) Hoppas du har det fantastiskt vännen! kram

2012-03-26 @ 10:00:17
URL: http://systermalin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback